Så klarar du dig vid ett långvarigt strömavbrott
Kristorget |20/09, 2024
Samhället är i hög grad beroende av elektricitet, och ett långvarigt strömavbrott kan snabbt förändra vår vardag. Värmen i hemmet försvinner, vattenkranen slutar ge vatten, och köksutrustningen blir oanvändbar. Hur förbereder du dig och vad kan du göra när detta inträffar?
Steg 1: Kontrollera om det är ett strömavbrott
Om strömmen går, börja med att kontrollera säkringar och jordfelsbrytare i proppskåpet. Om även grannarna saknar el kan det handla om ett större avbrott. Vid ett sådant får du uppdateringar på Sveriges Radio P4, där kommunen och räddningstjänsten informerar om åtgärder och hur du kan få hjälp.
Steg 2: Agera snabbt
Vatten
Börja med att tappa upp vatten i flaskor, kastruller och andra behållare. Om du har ett badkar kan du fylla det också. Vid ett längre strömavbrott kan kommunen ordna tappstationer för vatten. Du bör räkna med att behöva cirka 3 liter vatten per person och dag för dryck, matlagning och hygien. Förvara vattnet i rena dunkar avsedda för dricksvatten och placera dem svalt och mörkt. Kontrollera och byt ut vattnet regelbundet för att undvika att det blir dåligt.
Värme
Kyla påverkar oss snabbt, särskilt vid strömavbrott på vintern. Begränsa boendet till ett rum för att bevara värmen. Isolera rummet med mattor och täta fönster och dörrar. Bygg en koja av filtar för att behålla värmen. Klä dig i lager och se till att hålla fötter och huvud varma. Använd ljus, fotogenlyktor eller en reservvärmekälla som sprit- eller gasolkamin, men kom ihåg att vädra för att undvika kolmonoxidförgiftning.
Matlagning
För att laga mat utan el behöver du ett sprit- eller gasolkök. Se till att ha god ventilation och placera köket på ett brandsäkert underlag, exempelvis en ugnsplåt. Öppen eld kan också användas, men var noga med brandsäkerheten.
Belysning
När strömmen går, använd stearinljus, värmeljus eller fotogenlyktor. Se upp med brandrisken och lämna aldrig ljus utan uppsikt. Ha också ficklampor och pannlampor redo, med extra batterier eller dynamolampor som inte kräver batteribyte.
Viktig utrustning att ha hemma
- Vevradio och extra batterier
- Ficklampor och laddade powerbanks
- Stearinljus och värmeljus
- Fotogenlykta med bränsle
- Brandsläckare och brandfilt
- Reservkök och värmekälla med bränsle
- Ficklampa eller pannlampa
Andra viktiga tips
När strömmen återvänder, dra inte på all el samtidigt för att undvika överbelastning i elnätet. Spara också på mobilens batteri och använd den endast vid nödvändiga samtal. Ha en extra laddad powerbank redo. Tänk på underhållning som sällskapsspel för att sysselsätta barnen under längre strömavbrott.